Моніторинг земель та ґрунтів: Міндовкілля працює над вдосконаленням системи

Питання вдосконалення системи моніторингу земель та ґрунтів є безумовно актуальним. Наявність належної інформації щодо їх стану дає змогу забезпечувати захист, ефективно управляти та стало використовувати.

Про це повідомив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький під час засідання робочої групи Асоціації «Українське грунтове партнерство» з питань розвитку моніторингу земель і ґрунтів та досягнення нейтрального рівня їх деградації.

«На сьогодні інформація про стан земель та поширення окремих видів деградаційних процесів в Україні збираються різними суб’єктами моніторингу із використанням різних методологій. Тому вкрай проблематично їх співставити, просторово визначити уражені території та в цілому частку деградованих земель країни», - зазначив Олександр Краснолуцький.

Він зауважив, що в Україні наразі впроваджується проєкт ГЕФ/ФАО «Інтегроване управління природними ресурсами деградованих ландшафтів Лісостепової та Степової зон України», головним беніфіціаром якого є Міндовкілля.

«У рамках реалізації проєкту ми маємо вдосконалити систему моніторингу земель та ґрунтів, а також сприяти досягненню нейтрального рівня їх деградації шляхом реалізації визначених національних завдань. У контексті впровадження Цілей Сталого Розвитку поряд з Україною у цьому процесі беруть участь ще 123 країни світу», - повідомив заступник Міністра та додав, що Міністерство відкрите до співпраці із зацікавленими сторонами у даному напрямку.

Джерело