Платформа нейтрального рівня деградації земель сільськогосподарського призначення.

Доступ до демо-версії: https://ismld.com.ua/. Логін - webuser . Пароль - 12345

Понад 3000 моніторингових ділянок та 250 описів ґрунтових профілів верифікованих даних від чотирьох державних науково-дослідних установ та трьох приватних компаній що візуалізує стан та якість ґрунтів України для промисловості та світу, є вдалим прикладом якісної співпраці держави, науки, бізнесу та міжнародних інституцій.

На початку грудня,  напередодні Всесвітнього Дня Ґрунтів, Асоціація «Українське Ґрунтове Партнерство», підписала меморандум про співпрацю з Міністерством аграрної політики та продовольства в рамках якого презентувала  демо-версію цифрової платформи «Нейтрального рівня деградації земель сільськогосподарського призначення». https://ismld.com.ua/. На даному етапі система наповнюється двома типами інформації про агрохімічний та гранулометричний склад грунтів. Проте, роботи по розширею системи будуть продовжуватися ще мінімум протягом наступного року.

До формування системи залучені ІТ фахівці та юридичні експерти Асоціації, національні та міжнародні експерти ФАО,  експерти-представники наукових інстиутів та державних організацій засновників Асоціації. На даному етапі для роботи використовуються інформація що зберігається у системі Інстиуту Агрохімії та Грунтознавства ім. Соколовського (НААН України) та ДУ Інстиуту Охорони Грунтів.

Що означає Моніторинг нейтрального рівня деградації земель сільськогосподарського призначення? Це моніторинг індикаторів стану грунтових ресурсів з метою відстежування процесів їх руйнування або відновлення.

Для чого це необхідо?  Зелена Угода, ринок землі, кліматичні зобов’язання, державне регулювання щодо виведення з обігу деградованих земель, прогнозування врожайності, дистанційний моніторинг та його алгоритми, економічне моделювання, адаптація існуючих технологій та створення нових – це не повний список того що потебує точних даних про стан грунтових ресурсів.

Чому Асоціація? Асоціація створює інстутуційні та технічні умови що дозволяють залучати, стандартизувати та представляти інформацію від установ різного підпорядкування та форми власності без порушення права власності на володіння та використання даних.

Ряд державних інституцій, сучасні ІТ сервіси та сервіспровайдери, приватні лабораторії, агрохолдінги та фермерські господарства, мають власну інформацію про ґрунти. Проте, така інформація розрізнена, зібрана за різними методологіями, в різних часових та географічних умовах. Таку  інформацію неможливо верифікувати чи порівняти, а значить не можливо використовувати як певний стандарт або вхідний параметер для моделювання. Розроблена платформа дозволяє усувати дані проблеми.

Ми запрошуємо до співпраці та заохочуємо до членства. Також запрошуємо всіх протестувати запропоновану демо версію та будемо вдячні за Ваші побажання та зауваження.

Ініціатива щодо впровадження платформи нейтрального рівня деградації ґрунтів в Україні була підтримана в рамках реалізації проекту ФАО за фінансування ГЕФ.